Τι μας βλάπτει και τι μας βοηθάει; Η μάσκαρα και τα συστατικά της

Η μάσκαρα είναι από τα πιο δημοφιλή προϊόντα ομορφιάς παγκοσμίως καθώς χρησιμοποιείται από την πλειοψηφία των γυναικών. Κάποιες μάσκαρα είναι φτιαγμένες για να χτίζουν τον όγκο των βλεφαρίδων, άλλες για να επεκτείνουν το μήκος τους ή για να κάνουν τις βλεφαρίδες πιο καμπύλες. Αν μία μάσκαρα δεν είναι κατάλληλη ή εφαρμόζεται με λάθος τρόπο, λόγω του ότι χρησιμοποιείται στα μάτια, μπορεί να βλάψει την όραση. Ο κίνδυνος αυτός αφορά κυρίως για γυναίκες που συνεχίζουν να φορούν μακιγιάζ ενώ κοιμούνται ή όσες γυναίκες δεν κάνουν σωστό ντεμακιγιάζ. Για αυτόν τον λόγο το να επιλέξετε την σωστή μάσκαρα είναι ζωτικής σημασίας, όπως είναι και το σταματάτε να την χρησιμοποιείται αν εμφανιστεί οποιαδήποτε ανεπιθύμητη παρενέργεια. Ποια ενυδατικά και τοξικά συστατικά μπορεί να περιέχει μια τυπική μάσκαρα; Ποια η καλύτερη εναλλακτική λύση στην χρήση μάσκαρας;

Μάσκαρα – τα πιο συνηθισμένα συστατικά

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια μάσκαρα περιέχει κεριά φυτικής προέλευσης όπως κερί Carnauba ή κερί μέλισσας, που κάνουν την μάσκαρα να διαρκεί για αρκετό χρόνο και δίνουν όγκο στις βλεφαρίδες μας.Επιπλέον, συνήθως η σύνθεση της μάσκαρας εμπλουτίζεται με μη επεξεργασμένα έλαια όπως ηλιέλαιο ή καστορέλαιο που τρέφει τις βλεφαρίδες και ταυτόχρονα διεγείρει την ανάπτυξή τους. Ο κατάλογος των συστατικών της μάσκαρα πρέπει επίσης να περιέχει σιλικόνες επειδή διευκολύνουν σημαντικά την εφαρμογή του καλλυντικού. Από την άλλη πλευρά, αν επιλέξετε ένα καλλυντικό που περιέχει σιλικόνες θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικές στο ντεμακιγιάζ. Οι σιλικόνες είναι φαγεσωρογόνα, φράζουν τους πόρους του δέρματος, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ακμή. Όσον αφορά τα πολυμερή, επεκτείνουν τις βλεφαρίδες αυξάνοντας την ελαστικότητά τους και αφήνοντας μία λεπτή στρώση γύρω από κάθε μία βλεφαρίδα.

Μάσκαρα – δυνητικά τοξικά συστατικά

Ορισμένες γυναίκες παραπονιούνται ότι τα μάτια τους είναι συνέχεια υγρά και πολλές φορές νιώθουν φαγούρα. Τα συμπτώματα αυτά τις περισσότερες φορές προκαλούνται από την μάσκαρα – είτε έχει λήξει είτε εφαρμόζεται με λάθος τρόπο. Μερικές φορές η ίδια η σύνθεση της προκαλεί αυτό το είδος της ανεπιθύμητης αντίδρασης των ματιών. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, υπέυθυνα είναι τα βακτήρια που πολλαπλασιάζονται σε μία μάσκαρα καθ ‘όλη την διάρκεια που την χρησιμοποιείτε και μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις. Ένας άλλος λόγος που μπορεί τα μάτια σας να είναι υγρά και να σας προκαλούν φαγούρα είναι η αμφίβολη σύνθεση της μάσκαρα που έχετε επιλέξει. Πιο κάτω θα μάθετε τα τοξικά συστατικά που πρέπει να αποφεύγονται:

Parabens

Παρόλο που είναι πολύ αποτελεσματικά ως συντηρητικά, η αλήθεια είναι ότι μπορεί να βλάψουν τις βλεφαρίδες σας. Ο κύριος λόγος που χρησιμοποιούνται τα parabens στα καλλυντικά είναι για να αποφευχθεί η συσσώρευση βακτηρίων, ειδικά σε προϊόντα όπως η μάσκαρα. Δεδομένου ότι το σωληνάριο της μάσκαρα είναι ένα πολύ βολικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να περιέχονται parabens στην σύνθεση αυτού του προϊόντος. Ταυτόχρονα όμως, αξίζει να γνωρίζουμε ότι η πολύ υψηλή συγκέντρωση parabens μπορεί να διαταράξει το έργο των ορμονών στο ανθρώπινο σώμα και να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου.

Αλουμίνιο σε σκόνη

Η ουσία αυτή δίνει στα προϊόντα ένα ιδιαίτερο χρώμα. Από την άλλη πλευρά όμως, η εφαρμογή καλλυντικών που βασίζουν τη σύνθεσή τους σε αλουμίνιο σε σκόνη μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο νευρικό σύστημα. Γιατί; Πρώτον, το αλουμίνιο φράζει τους πόρους του δέρματος και στη συνέχεια διεισδύει στο δέρμα και αρχίζει να ερεθίζει το ανοσολογικό σύστημα. Το αλουμίνιο σε σκόνη δεν θα το βρείτε μόνο στις μάσκατα αλλά  και στα αντιιδρωτικά.

Οξικό ρετινύλιο

Αυτό το συστατικό που είναι παράγωγο της βιταμίνης Α έχει καταστροφική επίδραση στα κύτταρα και μπορεί να προκαλέσει κυτταρικές μεταλλάξεις. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, τα προϊόντα που περιέχουν οξικό ρετινύλιο είναι καλό να αποφεύγονται σύμφωνα με τις συστάσεις των γιατρών, ειδικά από εγκύους.

Προπυλενογλυκόλη

Η ουσία αυτή είναι ένας διαλύτης που αποτελεί τη βάση για άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου καλλυντικού. Μπορεί συχνά να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, όπως φαγούρα στην περιοχή του δέρματος των ματιών. Η προπυλενογλυκόλη υπάρχει σε πολλά καλλυντικά και είδη υγιεινής όπως οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα και, φυσικά, στις μάσκαρα.

Μάσκαρα – συστατικά περιποίησης

Πολλές γυναίκες δεν μπορούν να φύγουν από το σπίτι χωρίς να φορούν μάσκαρα. Πράγματι, έχετε δει πως η μη χρήση μάσκαρας μπορεί να κάνει τα το πρόσωπο σας να φαίνεται κουρασμένο. Μια ποιοτική μάσκαρα δεν δίνει μόνο στις βλεφαρίδες ένα έντονο χρώμα, αλλά επίσης τις κυρτώνει και αυξάνει την ένταση τους. Εκτός από τα εικαστικά αποτελέσματα, υπάρχουν επίσης προϊόντα που βελτιώνουν και την κατάσταση των βλεφαρίδων, καθώς δρουν με παρόμοιο τρόπο με τα μαλακτικά/ορούς βλεφαρίδων. Τέτοιες μάσκαρα περιέχουν, μεταξύ άλλων:

Αργανέλαιο

Το αργανέλαιο προέρχεται από ξηρούς καρπούς Argania Spinosa και είναι ένα συστατικό που περιέχεται συχνά στα καλλυντικά μαλλιών και βλεφαρίδων. Η τακτική χρήση μάσκαρα που περιέχει αργανέλαιο ενισχύει τους βολβούς των βλεφαρίδων και αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση του προβλήματος της απώλειας βλεφαρίδων. Αυτό γεγονός καταρρίπτει τον μύθο ότι η χρήση μάσκαρας συμβάλλει στην υπερβολική αραίωση των βλεφαρίδων. Επιπλέον, το αργανέλαιο περιέχει βιταμίνη Ε που είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές και αναγεννητικές της ιδιότητες, καθώς ενυδατώνει και θρέφει τις τρίχες των βλεφαρίδων και επίσης προστατεύει τα μαλλιά ενάντια στην καταστροφική επίδραση των εξωτερικών συνθηκών. Αν έχετε αδύναμες και λεπτές βλεφαρίδες, η χρήση μίας μάσκαρας  που περιέχει αργανέλαιο μπορεί να είναι η ιδανική λύση για εσάς.

Έλαιο καμέλια

Το έλαιο καμέλια συμπιέζεται από κινεζικούς σπόρους πράσινου τσαγιού και χρησιμοποιείται στην κατασκευή καλλυντικών για τα νύχια, τα μαλλιά και το δέρμα. Όταν αυτό το συστατικό προστίθεται στην σύνθεση μίας μάσκαρα βοηθάει στην αναγέννηση των βλεφαρίδων χάρη στο ελαϊκό οξύ καθώς και οξέα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 που ενισχύουν τις βλεφαρίδες από το εσωτερικό και, κατά συνέπεια, τις τρέφουν. Χάρη σε αυτά τα συστατικά, αποκαθίσταται η ζωντάνια και και αυξάνεται ο όγκος τους των λεπτών βλεφαρίδων. Εκτός από τα λιπαρά οξέα, το έλαιο καμέλια περιέχει ανόργανες ουσίες όπως ασβέστιο, κάλιο και φωσφόρο, καθώς και βιταμίνη Ε. Κάθε ένα από αυτά τα συστατικά είναι πολύ σημαντικό για την υγεία των βλεφαρίδων.

Μετάξι για βλεφαρίδες

Το μετάξι χρησιμοποιείται συχνά σε μαλακτικά και μάσκες μαλλιών λόγω των ενυδατικών του χαρακτηριστικών. Οι πρωτεΐνες που περιέχει το μετάξι, οι οποίες είναι κυρίως σερίνη και ινώδη, είναι παρόμοιες στη χημική τους δομή με τις πρωτεΐνες που απαντώνται φυσικά στο δέρμα και τα μαλλιά. Η αλήθεια είναι ότι είναι σπάνιο να βρείτε μετάξι στα προϊόντα περιποίησης βλεφαρίδων, αλλά αυτό είναι κάτι που σιγά σιγά αλλάζει. Πώς λειτουργεί; Πρώτον, παρέχει φυσικές πρωτεΐνες, κάτι που ενισχύει τις βλεφαρίδες και  κατά συνέπεια τις κάνει πιο παχιές, σταματώντας παράλληλα την απώλειά τους. Η σερίνη έχει εξαιρετικές ιδιότητες συγκράτησης νερού και για αυτόν τον λόγο παρέχει στις βλεφαρίδες το σωστό επίπεδο ενυδάτωσης. Η ινώδης πρωτεΐνη με τη σειρά της δημιουργεί μια λεπτή μεμβράνη σε κάθε βλεφαρίδα που τις προστατεύει από την επιβλαβή δράση των εξωτερικών συνθηκών.

Μάσκαρα – υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις;

Δυστυχώς υπάρχουν γυναίκες των οποίων το σώμα αντιδρά αρνητικά στις περισσότερες μάσκαρα των φαρμακείων και των μαγαζιών με καλλυντικά. Υπάρχει όμως λύση. Οι γυναίκες αυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν μία σπιτική μάσκαρα. Για να προετοιμάσετε ένα τέτοιο καλλυντικό, θα χρειαστείτε:

  • κρόκο αυγού
  • ταμπλέτες ενεργού άνθρακα
  • έλαιο λεβάντας

Σπάστε τα δισκία ενεργού άνθρακα μέχρι να γίνουν σκόνη. Στη συνέχεια ανακατέψτε την σκόνη με τον κρόκο αυγού και μια σταγόνα λάδι λεβάντας. Ρίξτε το μείγμα σε ένα χρησιμοποιημένο σωληνάριο μάσκαρα. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο να αφρίζει η σπιτική μάσκαρα, για αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να χρησιμοποιήσετε μία οδοντογλυφίδα.

Η σπιτική μάσκαρα σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για 3-4 εβδομάδες. Η ημερομηνία λήξης της καθορίζεται από τον κρόκο του αυγού.